Szynka długodojrzewająca podana z melonem, mozzarellą, parmezanem oraz bazylią udekorowana orzeszkami piniowymi
W stylu włoskim, kolorowa przystawka, idealna na upalny dzień, orzeźwiająca i sycąca.
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 200 g szynki dlugodojrzewajacej w cienkich plastrach
- 1/2 dojrzałego melona (u mnie jest to charentais)
- 200 g mozzarelli
- 2 garści świeżych liści bazylii
- 1 garść uprażonych orzeszków piniowych
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 100 ml kremu balsamicznego
Wykonanie:
Ułożyć na półmisku naprzemiennie plastry szynki, melona i mozzarelli, udekorować liśćmi bazylii, płatkami parmezanu oraz orzeszkami piniowymi (tylko dla nieuczulonych na nie). Na koniec skropić oliwą oraz kremem balsamicznym. Podawać ze świeżą bagietką.
Smacznego!
Smaczne połączenie! :)
OdpowiedzUsuń