Szparagi zielone pieczone pod panierką z bułki tartej i parmezanu
Jesteśmy w sezonie na szparagi od kwietnia do czerwca, korzystajmy wiec, ponieważ warzywa te są bardzo dla nas zdrowe, a wachlarz kulinarny nieograniczony.
Przygotowanie takich szparag nie wymaga ani czasu ani wysiłku. Po upieczeniu świetnie sprawdza się jako przystawka oraz jako dodatek do dan głównych. Jedna uwaga: jeżeli szparagi są już nieco grubsze i dojrzalsze powinno się końcówki obrać, ja tak uczyniłam. Przy młodych jest to niepotrzebne.
Składniki:
- 500 g świeżych zielonych szparagów
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 garść uprażonych orzeszków piniowych
Wykonanie:
Przygotować szparagi do pieczenia. Obciąć drewniane końcówki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, dodać posiekany czosnek, skropić oliwą i wymieszać. Na koniec posypać szparagi przygotowaną panierką z bułki tartej i parmezanu (po jednej łyżce wymieszać w miseczce). Piec w 180 stopniach około 30 minut. Po upieczeniu przyozdobić uprażonymi orzeszkami pionowymi, równie świetnie mogą to być inne orzechy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz