Udka kurczaka pieczone z cytryną i tymiankiem
Udka z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa. Aby jednak odtworzyć tamten czas proponuję sięgnąć po mięsko u dobrego źródła.
Może rzadziej, a zdrowiej, kosztować, cieszyć się, celebrować.
Piękna, pachnąca cytryna oraz zioła sprawią, że kurczak będzie delikatniejszy, lżejszy i przede wszystkim bardzo smaczny.
Zapraszam.
Składniki:
- 2 udka wykrojone ze świeżego kurczaka
- 2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 4 gałązki suszonego tymianku
- sól i pieprz
- 2 szczypty suszonej mielonej słodkiej papryki
- 2 szczypty suszonego estragonu
- 40 g masła
- 1 łyżka uprażonych płatków migdałów
Wykonanie:
Przygotowane, wykrojone części kurczaka opłukane i osuszone umieścić w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką. Natrzeć tymiankiem i estragonem, skropić sokiem z cytryny, dodać dwa rozgniecione ząbki czosnku. Obłożyć kurczaka kawałkami masła. Przykryć plastrami oczyszczonej i sparzonej wcześniej cytryny.
Piec w 210 stopniach, po 30 minutach udka skropić sokiem z cytryny, piec kolejne 20-30 minut do chrupiącej i rumianej skórki.
Przed podaniem przyozdobić prażonymi płatkami migdałów.
Podawać z frytkami, albo zapiekanymi ziemniakami w doborowym towarzystwie ulubionych sałat oraz surówek.
Piec w 210 stopniach, po 30 minutach udka skropić sokiem z cytryny, piec kolejne 20-30 minut do chrupiącej i rumianej skórki.
Przed podaniem przyozdobić prażonymi płatkami migdałów.
Podawać z frytkami, albo zapiekanymi ziemniakami w doborowym towarzystwie ulubionych sałat oraz surówek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz