Dynia piżmowa zapiekana z serem ricottą i mozzarellą
Na dziś kolejna opcja na bezmięsne, a nawet bezglutenowe danie, w roli głównej dynia piżmowa z dodatkiem kremowego sera ricotta, szpinaku, bazylii oraz parmezanu. Wszystko co gwarantuje dobry smak i udany posiłek.
Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- 200 g sera ricotta
- 1 garść startego parmezanu
- 1 garść startego na dużych oczkach sera mozzarella
- 4 ząbki czosnku
- 240 g świeżego szpinaku
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- oliwa
Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pól, wydrążyć miąższ z pestkami, naciąć kratkę na każdej połowie, skropić oliwą, piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 50 minut.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekany czosnek, następnie liście szpinaku, oprószyć solą i pieprzem, całość podsmażyć, przełożyć na deskę, pokroić.
Do miski przełożyć ricottę, dodać szpinak, następnie pokrojone liście bazylii oraz garść startego parmezanu. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Na upieczone polówki dyni ułożyć przygotowaną masę serową, obsypać mozzarellą. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
Podawać z ulubioną sałatą.
Smacznego!