Zapiekany bakłażan z cukinią, ziołami, parmezanem i mozzarellą w czosnkowym sosie pomidorowym
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 małe cukinie albo 1 duża
- 1 garść oliwek
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- 1 garść startego drobno parmezanu
- 2 garści startego na dużych oczkach sera mozzarelli
Czosnkowy sos pomidorowy:
- 500 g pasty pomidorowej typu passata
- 6-8 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 3 łyżki oliwy
Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą, odłożyć na 30 minut, po czym przepłukać, osuszyć.
W odpowiednim garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, zioła, lekko podsmażyć. Dodać słodką paprykę, cukier, karmelizować, następnie dodać pastę pomidorową, przyprawić solą, pieprzem. Chwilę poddusić do połączenia się smaków.
Cukinię pokroić w plastry i na przemian z przygotowanym bakłażanem ułożyć warstwowo w formie do pieczenia wraz z oliwkami, Każdą warstwę należy polać przygotowanym sosem oraz oprószyć startym parmezanem. Na wierzchu posypać jeszcze całość startą mozzarellą wraz z parmezanem. Ozdobić gałązkami rozmarynu i tymianku dla aromatu.
Piec w 180 stopniach około 45-50 minut.
Podawać z chrupiącą świeżą bagietką (aby móc zebrać ten przepyszny sos z talerza).
Smacznego!