Smażony łosoś podany z pieczoną marchewką, groszkiem i szalotkowym sosem winnym
Smaczny łosoś, zawsze mile widziany na moim stole.
Usmażony na maśle, podany z szalotkowym sosem na białym winie.
Polecam.
Miłego, słonecznego weekendu!
Składniki:
- 2 filety z łososia bez skóry
- 250 g młodej marchewki
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 cytryna
- 1 garść rozmrożonego zielonego groszku
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml białego wytrawnego wina
- sól morska
- biały pieprz
- słodka papryka
- masło
- oliwa
Młodą marchew umyć, ususzyć, przekroić na pól, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą, pieprzem, dodać rozmaryn, całość skropić oliwą, wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem 30 minut, a następnie bez przykrycia 20 minut.
Łososia umyć, osuszyć, delikatnie oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażyć na rozgrzanym maśle ( 2 plastry) po około 2 minutki na jednej stronie, do zrumienienia się.
Posiekaną szalotkę i czosnek wrzucić do rozgrzanego masła (2 plastry), zrumienić, oprószyć solą i pieprzem, podlać winem, wycisnąć sok z polówki cytryny, zredukować, zblendować lub przetrzeć przez sito.
Na talerzu ułożyć usmażoną rybę, kilka upieczonych kawałków marchewki z rozmarynem, ozdobić zielonym groszkiem, sosem szalotkowym oraz plastrami cytryny.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz