Polędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami.
Pomysł na przyrządzenie polędwiczek drobiowych, spontaniczny. Dobór składników oraz sposób ich pieczenia można wypracować sobie indywidualnie.
Mięso jest delikatne, także nie potrzebuje większych zabiegów.
Zapraszam.
Składniki:
- 8 polędwiczek drobiowych
- 1 garść oliwek
- 2 czerwone cebule
- 8 ząbków czosnku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- sól morska
- pieprz
- kurkuma
- papryka słodka
- 1 suszona ostra papryczka
- 2 łyżki oliwy
- 1 plaster masła
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
Umyte osuszone polędwiczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, papryką słodką, dodać pokrojone w ćwiartki cebule i pokrojony w plasterki czosnek. Ułożyć gałązki rozmarynu oraz oliwki, skruszyć ostrą papryczkę. Całość skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć folią aluminiową. Piec w 200 stopniach. Po 25 minutach bez folii z dodatkiem masła drugie 25 minut w do zrumienienia się. Podawać z ulubionymi sosami oraz chrupiącą świeżą bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz