Le Coq Au Vin
Klasyczne danie francuskiej kuchni, proste, a zarazem wykwintne. Gwarancja na rozgrzanie ciała i duszy w zimowe wieczory. To także wspaniała zabawa podczas przyrządzania, najlepiej w dobrym towarzystwie, na koniec uwieńczona pracą uczta.
Zapraszam.
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 4 marchewki
- 4 liście laurowe
- 2 gałązki tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- 200 g pieczarek
- 200 g boczku
- 1/2 l czerwonego wytrawnego wina (Côtes du Rhône-Villages)
- 25 ml koniaku
- 4 marchewki
- 1 łyżka mąki
- 100 g masła
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
- pieprz świeżo zmielony
Kurczaka podzielić na części. Rozgrzać w odpowiednim garnku oliwę z masłem, obsmażyć części kurczaka z każdej strony, podlać koniakiem, flambirować, dodać pokrojony w paski boczek, dodać posiekany czosnek, pokrojoną marchew, liście laurowe, tymianek, rozmaryn, oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na osobnej patelni przesmażyć na maśle szalotkę z pieczarkami, przełożyć do kurczaka. Całość zalać winem. Dusić na małym ogniu 1 godzinę. Serwować z purée ziemniaczanym.
Bon appétit !
Przepis na danie królewskie!
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń