Zupa krem z selera
Jak jesień, to gorące zupy, kremy, gulasze, pełne smaków i aromatów. Dzisiaj zapraszam na krem z selera. Nie każdy ceni to warzywo. Przyrządzając je jednak w odpowiedni sposób można zachęcić ich przeciwników. Moje dzisiejsze danie to alternatywa ekspresowa, gdyż do przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki: seler i rosół, a dodatki to inwencja własna. Można tak postąpić z innymi warzywami na bazie których tworzy się zupy kremy.
Zapraszam.
Składniki:
- 1/2 l rosołu drobiowego
- 1/2 świeżego selera korzennego
- opcjonalnie 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- kilka kropel swieżo wyciśniętej cytryny
- 2 łyżki jogurtu
Gotować rosół z pokrojonym w kostkę selerem około 15 minut do miękkości. Po zdjęciu z ognia zmikować całość na aksamitny krem, dodać sok z cytryny, przyprawić. Podawać z jogurtem.
Smacznego!
Przepadam za zupami o kremowej konsystencji, bo nie dość, że są smaczne, sycące i apetycznie wyglądają, to jeszcze ich przygotowanie jest mega proste. No i to fakt, że seler to niedoceniane warzywo, stosowane głównie jako dodatek do rosołu i sałatek. W takiej formie jest rzadko spotykany, ale warto skorzystać z tego przepisu, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZupka wygląda bardzo apetycznie, ale muszę przyznać, że kremu z selera jeszcze nie jadłam, więc czas najwyższy nadrobić zaległości.
OdpowiedzUsuń