Strony

piątek, 23 października 2015

Zupa krem z selera




Zupa krem z selera



Jak jesień, to gorące zupy, kremy, gulasze, pełne smaków i aromatów. Dzisiaj zapraszam na krem z selera. Nie każdy ceni to warzywo. Przyrządzając je jednak w odpowiedni sposób można zachęcić ich przeciwników. Moje dzisiejsze danie to alternatywa ekspresowa, gdyż do przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki: seler i rosół, a dodatki to inwencja własna. Można tak postąpić z innymi warzywami na bazie których tworzy się zupy kremy.
 Zapraszam.


Na inne danie z selerem korzennym na moim blogu zapraszam tutaj.



Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 1/2 l rosołu drobiowego
  • 1/2 świeżego selera korzennego
  • opcjonalnie 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • kilka kropel swieżo wyciśniętej cytryny
  • 2 łyżki jogurtu 
Wykonanie:

Gotować rosół z pokrojonym w kostkę selerem około 15 minut do miękkości. Po zdjęciu z ognia zmikować całość na aksamitny krem, dodać sok z cytryny, przyprawić. Podawać z jogurtem.






Smacznego!

sobota, 17 października 2015

Zupa krem rozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym




Zupa krem rozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym


Alternatywa na długie i chłodne, jesienne wieczory.

Zapraszam.



Składniki:
  • 8 średnich młodych marchwi
  • 4 ziemniaczki
  • 1 por
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 cytryny albo limonki
  • 1 litr wody 
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oliwy albo oleju sezamowego
  • 1 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka miodu  
Wykonanie:

Obrać, umyć, pokroić warzywa na małe kawalki. Posiekać cebulę i czosnek. Na rozgrzany tluszcz wrzucić cebulę, czosnek, a następnie resztę jarzyn. Dodać przyprawy, chwilę podsmarzyć całosć. Zalać wodą, tak aby wszystko zostało przykryte. Gotowac 25 minut. Dodać mleczko kokosowe, całosć zmiksować, dodać miód, gotować do 3 minut. Podawać ze swieżą kolendrą oraz skropić dobrą oliwą bądź olejem sezamowym.







Smacznego!