Sernik z czekoladą
Dla miłośników serników propozycja na czekoladową wersję.
Składniki:
- 1 kg białego sera (1 wiaderko)
- 160 g gorzkiej czekolady (minimum 74%)
- 5 jajek
- 2 budynie waniliowe
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka roztopionego masła
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie, ekstrakt waniliowy, posiekaną czekoladę (60 g), połączyć delikatnie z ubitymi białkami. Przełożyć do formy. Piec w 180 stopniach około 1 godziny. Po wystygnięciu sernik udekorować roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej (100 g) z odrobiną mleka i cukru.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz