Aromatyczna pieczeń z indyka z imbirem i ostrą papryczką
Składniki:
- 1 filet z indyka
- 6 cm świeżego imbiru
- 4 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 1 świeża ostra papryczka
- 2 szczypty cynamonu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu (w ziarnach)
- 4 goździki
- 1 łyżeczka soli morskiej (opcjonalnie)
- 2 szczypty białego pieprzu
- 1 łyżka miodu kwiatowego
- około 900 ml wywaru z indyka (przepis tutaj)
- 1 łyżka Maizeny (dowolna mąka aby zagęścić)
- 200 ml oliwy do marynaty i smażenia
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Filet z indyka oczyścić z błon, dokładnie umyć, osuszyć. Przełożyć do pojemnika, zalać oliwą, pozostawić w lodówce na 1 dobę. Na drugi dzień, pierś umyć, osuszyć. Rozgrzać 2 łyżki oliwy w garnku (u mnie ceramiczny). Oprószony solą, pieprzem, cynamonem i curry filet obsmażyć z obydwu stron na rumiany kolor. Dorzucić posiekany imbir, czosnek, szalotkę i papryczkę, dodać pozostałe składniki, takie jak goździki, miód i masło. Smażyć przez chwilę do połączania się aromatów. Zalać wywarem z indyka i dusić na małym ogniu około 30 minut. Kiedy wszystkie smaki połączą się idealnie dodać zmieszaną łyżkę Maizeny (dowolnej ulubionej mąki) z sosem z garnka i stopniowo połączyć całość. Dusić 3 minuty i gotowe. Podawać z ulubionymi dodatkami i warzywami. U mnie jest to roszponka i świeże pieczywo.
Smacznego!