Pesto z rukoli
W oczekiwaniu na najpiękniejszą porę roku czyli WIOSNĘ zapraszam na pesto z rukoli. Jest to moje ulubione, choć bazylia jest przeze mnie równie uwielbiana, jak zresztą wszystko co świeże, zdrowe i kolorowe.
Składniki:
- 2 spore garści rukoli
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 3 ząbki czosnku
- około 5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia (ilość oliwy według uznania)
- 3 łyżki startego długo dojrzewającego sera ( u mnie Cheddar)
- 1 szczypta soli morskiej
Wykonanie:
Rukolę dobrze opłukać, osuszyć. Orzeszki uprażyć na patelni (bez tłuszczu). W blenderze umieścić 3 ząbki czosnku i zmiksować, w kolejności dodawać pozostałe składniki, tworząc konsystencję pasty.
Gotowe.
Smacznego!
Super kolorek ... musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńdo makaronu idealne!
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńPozdrawiam !