Rozgrzewająca, aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy
Składniki:
- 400 g suszonej czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 cebula (dowolna, u mnie czerwona)
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
- 1 cytryna (BIO niewoskowana)
- 4 goździki
- 3 ziarna kardamonu
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka curry
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 1 szczypta pieprzu białego
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- pęczek świeżej natki pietruszki albo kolendry
- 200 g przecieru pomidorowego
- 3 szczypty soli morskiej grubej
- woda
Wykonanie:
Do garnka na rozgrzaną oliwę i miód wrzucić posiekaną cebulę, czosnek i imbir, startą skórkę z cytryny (wcześniej cytryna wyszorowana, umyta i osuszona) dodawać stopniowo wszystkie przyprawy, lekko podsmażyć. Dorzucić startą marchew na dużych oczkach, następnie soczewicę, przemieszać kilka razy i dolać wodę przykrywając całość. Po 5 minutach soczewica wchłonie płyn, dodać wówczas przecier pomidorowy (może być to większa porcja). Na koniec dodać łyżkę masła i sok z cytryny. Ważne jednak, aby soczewica pozostała lekko al dente, a zupa nie była zbyt gęsta. Dlatego czas jej gotowania to zaledwie 5 minut, a całej zupy 15 minut. Podając zupę, na talerzu skropić ją oliwą (pierwsze tłoczenie) i przyozdobić natką pietruszki.
Smacznego!
idealna na zimowe dni! :)
OdpowiedzUsuńdla mnie idealna na cały rok :D
OdpowiedzUsuń