Szparagi zielone duszone na maśle z szalotką w białym winie i zapiekane z serem Cheddar
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 2 średnie szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 200 g słodkiej śmietanki
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta cukru trzcinowego
- 1 łyżka oliwy
- 100 g masła
- 150 g sera Cheddar
Wykonanie:
Obrać szparagi, odciąć drewniane końcówki, pokroić na mniejsze kawałki (mniej więcej 3 cm), szalotkę i czosnek posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę z masłem, zeszklić szalotkę i czosnek z odrobiną soli i cukru, dorzucić szparagi bez główek (one na samym końcu duszenia), chwilę smażyć do miękkości, dodać główki szparag, przyprawić, podlać winem, chwilę dusić do odparowania alkoholu, podlać następnie śmietanką. Przełożyć całość do żaroodpornego naczynia, posypać szczypiorkiem i startym na dużych oczkach serem Cheddar. Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz