Przystawka z gotowanego jajka i białego sera
Proporcje dla jednej osoby:
Składniki:
- 1 świeże najwyższej jakości jajko
- kilka listków świeżej mięty
Pasta jajeczna z białym serem:
- 250 g białego sera
- 3 świeże jajka (najwyższa jakość)
- 1 garść świeżej mięty
- 1 pęczek świeżego szczypiorku
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta kurkumy
Wykonanie:
Jajka ugotować na miękko, (wedle gustu, u mnie moje ulubione od 3 do 4 minut w osolonej wodzie) obrać ze skorupki. W misce połączyć biały ser z posiekanymi jajkami, miętą, szczypiorkiem, jogurtem i przyprawami. Odstawić powstałą pastę na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem ugotować jajko na pól miękko, ułożyć przy nim pastę jajeczną z białym serem, oprószyć lekko solą, pieprzem i słodką papryką, przyozdobić świeżymi listkami mięty.
Smacznego.
Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mojej akcji Food revolution na Mikserze.
Pozdrawiam i zyczę miłego weekendu!
STS