Kolorowa sałatka z kapusty pekińskiej
Polecam dzisiaj świeżą sałatkę z kapusty pekińskiej na kolorowo i witaminowo.
Zapraszam
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 2 łodygi cebuli dymki
- 4 gałązki kopru
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 szklanka świeżego albo mrożonego groszku
- 1 puszka kukurydzy
- 3 dojrzale pomidory
Sos jogurtowy do sałatki:
- 200 g naturalnego jogurtu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta kurkumy
Wykonanie:
Kapustę pekińską umyć, pokroić w małe paseczki, umieścić w misce. Dodać pokrojone pomidory, cebulę dymkę, posiekany koper i pietruszkę, kukurydzę, groszek (jeżeli mrożony zalać wrzątkiem, a następnie zahartować), dodać jogurtowy sos do sałatki, wymieszać. Podawać jako dodatek do dań głównych albo jako przekąskę ze świeżym pieczywem bądź grzankami.
Smacznego!
Lubię takie kolorowe lekkie sałatki, ciekawy pomysł na sos z kurkumą :)
OdpowiedzUsuń