Jajko zapiekane w piperade (Oeuf cocotte à la piperade)
Piperade jest tradycyjnym baskijskim dodatkiem gastronomicznym skladajacym się głownie z papryki, pieprzu z Espelette, cebuli i pomidorów. Nazwa pochodzi ze słowa pipper, co w języku oksytańskim oznacza ostrą papryczkę. Kolor dania powinien odzwierciedlać barwy flagi baskijskiej, ikurriña.
Bardzo dobrze komponuje się to danie z Chorizo. Moja propozycja jest z jajkiem zapiekanym.
Zapraszam!
Proporcje dla 2 osób:
Składniki:
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 ostra papryczka
- 2 młode cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 dojrzale pomidory
- 1 garść świeżego tymianku (albo 1 łyżeczka suszonego)
- 2 szczypty pieprzu
- 2 szczypty soli morskiej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- jajka wysokiej jakości (ilość wedle apetytu)
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną paprykę w paski, cebulę, posiekany czosnek, bądź tylko rozgnieciony, pomidory wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, przyprawy, sos pomidorowy 3 łyżki, chwile całość dusić, aż zmiękną i połączą się smaki. Przełożyć do talerzy żaroodpornych, wbić do jednej miseczki po jednym jajku. Przyozdobić każde danie papryką słodką, lekko oprószyć solą morską i pieprzem. Wstawić do pieca (w większym naczyniu wypełnionym do połowy gorącą wodą) nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut do ścięcia się białka. Żółtko powinno zachować swoja miękkość.
On dagizula !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz