Roladka z cukinii z ricottą, świeżą bazylią i oregano
Przystawka z cukinii, niezwykle smaczna i delikatna w smaku.
Składniki:
- 2 cukinie
- 200 g sera ricotta
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól morska
- pieprz
- kilka gałązek świeżego oregano
- 1 garść świeżej bazylii
- papier kuchenny
- folia kuchenna
Wykonanie:
Umytą cukinię pokroić na mniej więcej dwu milimetrowe plastry wzdłuż. Oprószyć solą i odstawić na jakąś chwilę. Po wypuszczeniu soków osuszyć papierem kuchennym. Ulozyc na papierze do pieczenia, lekko skropić oliwą, a następnie wstawić je do pieca na jakieś 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystygnięciu ułożyć je na folii kuchennej. W osobnej misce wyrobić masę serową z ricotty, oliwy, 1 szczypty pieprzu i soli, posiekanej bazylii i oregano. Na plastry cukinii wyłożyć masę i zwinąć w roladkę, ścisnąć i włożyć do lodówki na minimum jedną godzinę. Podawać z dobrą oliwą i delektować się.
Smacznego!
Uwielbiam cukinię aż tak, że jej nadużywam a twój pomysł na nią, szczególnie mi się podoba. Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńDziękuję, ten przepis na cukinię bardzo lubię osobiście. Polecam gorąco tę przystawkę i również pozdrawiam :)
UsuńBardzo wyrafinowany przepis o swiezym i slodkim smaku !
OdpowiedzUsuń