Kawior z bakłażana
Kawior z bakłażana - danie śródziemnomorskie, jako jedyny roślinny preparat we Francji może nosić nazwę kawioru.
Zastosowanie te zostało uznane przez Akademię Francuską ze względu na swój wiek i stałość.
Zapraszam.
Zastosowanie te zostało uznane przez Akademię Francuską ze względu na swój wiek i stałość.
Zapraszam.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebulka szalotka
- 50 ml oliwy
- sól morska
- pieprz świeżo zmielony ( u mnie kolorowy)
- kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
- 1/2 cytryny
- kilka listków świeżej bazylii (dla wzbogacenia smaku)
- czarne oliwki do ozdoby
- bagietka (wypiek własny)
Wykonanie:
Bakłażan umyć, osuszyć, przekroić na pół. Polówki ponacinać w kratkę. Skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem. Dodać czosnek i zioła. Złożyć dwie polówki, zawinąć w folię aluminiową i przełożyć do rozgrzanego piekarnika do 170°C na 60 minut. Po upieczeniu wykroić miąższ bakłażana, pozbyć się niepotrzebnych gałązek z ziół i połączyć z posiekaną szalotką i jednym świeżym ząbkiem czosnku, dodając jeszcze łyżkę oliwy, soku z cytryny i kilka listków bazylii. Przyprawić do smaku, posiekać całość.
Podawać na zimno z ulubionym pieczywem.
Najlepiej pasujące do tego dania wino to wino różowe z Provence, a także białe z Val de Loire.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz