Szparagi zielone z sosem winegret (Vinaigrette)
Wspaniała, smaczna i bogata w witaminy przystawka wiosenna w towarzystwie sosu winegret. Bardzo dobry dodatek do mięs, serów, jaj czy ryb. Osobiście lubię delektować się nimi bez dodatków.
Składniki:
- 500 g świeżych zielonych szparagów
- sól morska
Sos winegret:
- 2 łyżki octu balsamicznego z białego wina
- 4,5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka musztardy Dijon (ja dodałam musztardę wyrabianą tradycyjnie również z Burgundii z gorczycą i białym winem o bardzo ciekawym smaku co wzbogaciło mój sos.
- szczypta soli morskiej (nie jest konieczne)
- szczypta pieprzu
- pęczek świeżego szczypioru
Wykonanie:
Myjemy nasze szparagi, odcinamy końcówki i obieramy odpowiednią obieraczką do połowy każdą sztukę, delikatnie aby nie uszkodzić struktury szparagi. Wrzucamy je związane grubą nitką do gotującej się i lekko posolonej wody. Gotujemy tylko 5 minut. Przekładamy do bardzo zimnej wody na chwilkę hartując w ten sposób nasze szparagi, a następnie układamy je na naszych talerzach. Sos winegret przygotowujemy w osobnej miseczce wlewając ocet balsamiczny, dodając łyżeczkę musztardy i powoli wlewając oliwę mieszamy energicznie na gładką, aksamitną emulsję. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (osobiście nie solę ponieważ musztarda i oliwa są dla mnie odpowiednio słone). Na koniec dodaję pokrojony świeży szczypior akcentując w ten sposób upragnioną i bardzo piękną wiosnę.
Polecane wino do tego dania to Muscat d’Alsace.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz