Przystawka z wędzonego łososia, awokado, serka ricotta i chrzanu
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 100 g łososia wędzonego
- pól awokado
- 100 g serka ricotta
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu
- kilka gałązek świeżego kopru
- 8 pomidorków koktajlowych
- jeden niewielki korzeń chrzanu (można zastąpić gotowym produktem, około 1 łyżeczki)
Wykonanie:
W jednej miseczce mieszamy serek ricotta z jogurtem, przyprawami, posiekanym koprem i startym chrzanem i odrobiną świeżo wyciśniętego soku z cytryny (około jednej łyżki) odstawiamy. Łososia kroimy w małe paseczki, awokado na drobna kostkę, pomidorki na ćwiartki. W małych szklaneczkach układamy od spodu najpierw łososia, jedną warstwę, następnie naszą masę serową, awokado, kolejną warstwę łososia, masę serową i na samej górze łosoś wraz z uroczymi pomidorkami i koprem do ozdoby.
Smacznego!
ooo, właśnie niedawno wspominałam, że za mało chrzanu jemy, że głównie na Wielkanoc a tu proszę :)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe komentarze, a propos chrzanu, tarłam go we łzach ;) ale dałam radę!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Rzeczywiscie wyglada zjawiskowo !
OdpowiedzUsuń