Pikantne skrzydełka z kurczaka z cukinią i ziemniakami puree
Składniki:
- Ilość skrzydełek uzależniona od wielkości naczynia, w którym chcemy je piec, w moim przypadku jest to 10 szt.
- sól morska
- pieprz
- czerwona słodka papryka w proszku
- czerwona ostra papryka w proszku
- curry
- estragon
- czosnek - kilka ząbków
- cebula - do całego dania 4 szt.
- cukier brązowy
- oliwa do smażenia
- masło
- szczypiorek
- 4 ziemniaki
- 2 młode cukinie
Wykonanie:
Umyte skrzydełka przyprawiamy: najpierw od wewnętrznej strony solą, pieprzem, curry, papryką ostrą i słodką, estragonem, a następnie powtarzamy czynność na zewnętrznej części skrzydełek. Układamy w naszym naczyniu. Pomiędzy skrzydełkami układamy obrane, przekrojone na pól dwie cebule i kilka obranych ząbków czosnku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy niecałą godzinę pod przykryciem. Kiedy mięso będzie przyrumienione, po około godzinie, odkrywamy i pieczemy dodatkowe 20 minut, tak aby skórka na skrzydełkach nam się ładnie przypiekła.
Naszą cukinię przyrządzamy w bardzo prosty sposób. Dwie umyte młode cukinie kroimy w małe kawałki razem ze skórką. Jedną cebulę siekamy i dwa ząbki czosnku. Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła i wrzucamy cebulę. Chwilę smażymy, lekko solimy i słodzimy (jedną łyżką cukru brązowego). Dodajemy czosnek a następnie cukinię. Mieszamy i chwilę smażymy. By cukinia mogła pozostać chrupiąca należy ją smażyć nie dłużej niż 10 minut.
Ziemniaki puree to klasyka - umyte i przekrojone ziemniaki wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy obrany jeden ząbek czosnku i ćwiartkę cebuli. Dodajemy sól i odrobinę pieprzu. Gotujemy tradycyjnie 15-20 minut. Po odcedzeniu miksujemy blenderem z jedną łyżką masła i dwiema łyżkami mleka. To gwarantuje, że ziemniaczki będą jak puch w smaku. Sami się przekonajcie :) Całość dania posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Tego typu skrzydełka świetnie pasują na sylwestrowe wieczory, można je podawać z dowolnymi sosami i sałatkami.
Smacznego :)