Kurczak duszony z cebulą i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym na bazie białego wina oraz francuskiego sera Roquefort
Pomysł na filety z kurczaka niewymagający trudu, podlane dobrym winem, podsycone aromatycznym roquefortem, słodyczą z cebuli, zapachem tymianku, podsumowując - bardzo smacznie!
Składniki:
- 400 g świeżych filetów z kurczaka
- 150 g sera Roquefort
- 150 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 gałązki tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 150 ml białego wytrawnego wina (Sauvignon blanc)
- 150 ml śmietanki kremówki (Crème fluide légère 12% tłuszczu)
- 1 garść posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Opłukane i osuszone filety pokroić w paseczki, cebulę w piórka, pieczarki w plastry, czosnek posiekać.
W garnku rozpuścić oliwę z jedną łyżką masła, dorzucić cebulę, czosnek i tymianek, oprószyć lekko solą i chwilę podsmażyć do zrumienienia się. Przełożyć cebulę do talerza, a do garnka dodać jeszcze jedną łyżkę masła, dorzucić mięso i chwilę smażyć. Po zrumienieniu się kurczaka dodać cebulę, pieczarki, po 2 minutach dodać pokruszony ser, przemieszać całość, zalać winem, po 2 minutach dolać śmietankę, przyprawić do smaku solą i pieprzem (uwaga roquefort jest słony) i gotować jeszcze kilka minut do zredukowania się sosu i powstania kremowej konsystencji.
Tak przygotowaną potrawę przyozdobić posiekanym szczypiorkiem i podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej jednak pasować będzie świeża chrupiąca i rustykalna bagietka.
Smacznego!