Strony

czwartek, 24 stycznia 2019

Wegetariańska zupa pomidorowa z ciecierzycą, prażoną szalotką oraz tymiankiem (bez tłuszczu)





Wegetariańska zupa pomidorowa z ciecierzycą, prażoną szalotką oraz tymiankiem (bez tłuszczu) 



Jeżeli przez przypadek lub też nie, ugotowaliśmy ciecierzycę, to po odlaniu dwóch chochelek ugotowanej ciecierzycy z jej wywarem (do sałatki na przykład), połączymy z jedną puszką pokrojonych pomidorów, dodamy tymianek, prażoną szalotkę oraz aromatyczne przyprawy, to uzyskamy cenną w witaminy oraz minerały expresową pomidorową bez tłuszczu i w wersji wege. 



Składniki:
  • 250 g suszonej ciecierzycy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 6 gałązek suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki prażonej szalotki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szczypta kuminu rzymskiego
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta pieprzu cayenne (albo 1/2 świeżej ostrej papryczki bez pestek)
  • 1 łyżeczka grubej soli mineralnej
  • 1 garść posiekanej natki kolendry
Wykonanie:

Ciecierzycę opłukać, zalać wodą, odstawić na 12 godzin. Po tym czasie namoczone ziarna ponownie opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do garnka zalać świeżą wodą, gotować na małym ogniu około 45 minut. Po tym czasie całość posolić jedną łyżeczką soli, gotować jeszcze 5 minut. 

Kolejna prosta czynność to dodanie przypraw, prażonej szalotki, tymianku, posiekanego czosnku. Pozostawić na małym ogniu na około 10 minut. 

Po połączeniu się ciecierzycy z aromatycznymi przyprawami dodać pomidory w puszcze, przyprawić po jednej łyżce sosu sojowego, sosu Worcestershire oraz miodu. Gotować około 5 minut.

Na koniec oprószyć natką  kolendry. Podawać w ulubionym pieczywem.






Smacznego!




1 komentarz: