Risotto z zielonymi szparagami
Zakończenie sezonu na szparagi w stylu włoskim oraz pożegnanie z piękną, klimatyczną Anglią...
Czas wyruszyć...
Zapraszam.
Zakończenie sezonu na szparagi w stylu włoskim oraz pożegnanie z piękną, klimatyczną Anglią...
Czas wyruszyć...
Zapraszam.
Proporcje na 4 osoby:
Składniki:
- 400 g świeżych zielonych szparagów
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 200 g ryżu Arborio
- 1 lampka białego wytrawnego wina
- około 1 litr wywaru warzywnego albo drobiowego
- 50 g masła
- 1 łyżka oliwy
- sól morska do smaku oraz świeżo zmielony pieprz
- 3 garści startego parmezanu
Szparagi opłukać, odciąć drewniane końcówki, podzielić na mniejsze kawałki.
Na maśle podsmażyć szparagi, główki odłożyć na bok, całość zalać przygotowanym wywarem, chwilę podgotować.
W przygotowanej patelni rozpuścić 1 łyżkę oliwy i masła, dodać posiekaną szalotkę oraz czosnek, zrumienić, wsypać ryż Arborio, przyprawić solą i pieprzem. Całość zeszklić. Podlać winem, odparować, wlewać stopniowo po jednej chochli przygotowany wywar ze szparagami i mieszać do czasu aż ryż napęcznieje. Na koniec dodać odłożone wcześniej główki szparagów oraz 1 plaster zimnego masła, podsypać trzema garściami startego parmezanu, wymieszać i połączyć wszystkie składniki ze sobą do powstania kremowej i aksamitnej konsystencji.
Smacznego!