Słodki deser na Walentynki i nie tylko pod masą marcepanową, przełożony kremem z białego sera i białej czekolady!
Lekko, orzeźwiająco i bardzo smacznie!
Miłego dnia!
Lekko, orzeźwiająco i bardzo smacznie!
Miłego dnia!
Składniki na biszkopt:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszać dokładnie (ja to zrobiłam mikserem). W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną masę i delikatnie połączyć z resztą ciasta. Przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Składniki na krem:
Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej, odstawić do wystygnięcia. Do miski przełożyć ser i powoli wlewając czekoladę mieszać do momentu połączenia się i uzyskania aksamitnego kremu.
Dekoracja tortu:
Na drugi dzień po upieczeniu delikatnie wyciągnąć biszkopt z formy, przekroić na dwie części, wyłożyć krem na pierwsza cześć, nakryć i dokładnie posmarować cały tort z każdej strony resztą kremu.
Masę marcepanową rozwałkować na przygotowanej wcześniej płaszczyźnie obsypanej cukrem pudrem. Nałożyć na przygotowany tort, ozdobić słodkimi dodatkami oraz wiśniami.
Krem z sera i białej czekolady zachęca mnie osobiście do delektowania się tortem ponieważ nie przepadam za tradycyjnymi ciężkimi kremami, a i biszkopt na tym korzysta, staje się on bardziej wilgotny i orzeźwiający.
Polecam gorąco!
- 125 g mąki
- 4 żółtka
- 8 białek
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g masy marcepanowej
- cukrowe ozdoby
- 200 g wiśni kandyzowanych
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszać dokładnie (ja to zrobiłam mikserem). W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną masę i delikatnie połączyć z resztą ciasta. Przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Składniki na krem:
- 500 g sera białego z wiaderka
- 1 tabliczka białej czekolady
Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej, odstawić do wystygnięcia. Do miski przełożyć ser i powoli wlewając czekoladę mieszać do momentu połączenia się i uzyskania aksamitnego kremu.
Dekoracja tortu:
Na drugi dzień po upieczeniu delikatnie wyciągnąć biszkopt z formy, przekroić na dwie części, wyłożyć krem na pierwsza cześć, nakryć i dokładnie posmarować cały tort z każdej strony resztą kremu.
Masę marcepanową rozwałkować na przygotowanej wcześniej płaszczyźnie obsypanej cukrem pudrem. Nałożyć na przygotowany tort, ozdobić słodkimi dodatkami oraz wiśniami.
Krem z sera i białej czekolady zachęca mnie osobiście do delektowania się tortem ponieważ nie przepadam za tradycyjnymi ciężkimi kremami, a i biszkopt na tym korzysta, staje się on bardziej wilgotny i orzeźwiający.
Polecam gorąco!