Czerwona kapusta z jabłkami, kasztanami i żurawiną na winie
Zapraszam na danie z czerwonej kapusty, popularne na Alzacji, zwłaszcza porą świąteczną Bożonarodzeniową. Sprawdza się doskonale jako dodatek do dań głównych, a dokładniej do pieczonego indyka.
Moje własne urozmaicenie to dodanie żurawiny, miodu oraz aromatycznego cynamonu wraz z goździkami, Rozgrzewająco i smacznie.
Zapraszam na danie z czerwonej kapusty, popularne na Alzacji, zwłaszcza porą świąteczną Bożonarodzeniową. Sprawdza się doskonale jako dodatek do dań głównych, a dokładniej do pieczonego indyka.
Moje własne urozmaicenie to dodanie żurawiny, miodu oraz aromatycznego cynamonu wraz z goździkami, Rozgrzewająco i smacznie.
Składniki:
- 1 czerwona kapusta
- 2 jabłka
- 350 g gotowanych kasztanów
- 1 garść suszonej żurawiny
- 2 cebule (u mnie czerwone)
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 50 ml octu balsamicznego ciemnego
- 15 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta mielonych goździków
- 1 szczypta pieprzu świeżo zmielonego
- około 1 łyżeczki soli morskiej (do smaku)
Wykonanie:
Kapustę podzielić na 4 ćwiartki, odkroić twarde końcówki, przepłukać, poszatkować. Przełożyć do miski. Kapustę oprószyć solą i cukrem oraz skropić octem balsamicznym. Przemieszać i odstawić na chwilę.
Do garnka z rozgrzaną oliwą z masłem dodać posiekaną cebulę, z odrobiną soli i cukru, podsmażyć, a następnie dodać do niej wcześniej poszatkowaną kapustę, podlać winem i octem balsamicznym. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.
Po tym czasie dodać kasztany, jabłka wraz z żurawiną, resztą przypraw i pod przykryciem ponownie dusić przez kolejnych 40 minut. Na koniec można dodać z 2 łyżki miodu dla wyrównania smaków. Jeżeli ktoś nie lubi kapusty na słodko, może miód pominąć.
Smacznego!
Przepysznie to wygląda. Za mną ostatnio chodzi stek. Czy znasz może jakiś udany przepis?
OdpowiedzUsuńO tak, jadalne kasztany to od roku jedna z moich ulubionych potraw :)
OdpowiedzUsuń