Czerwona kapusta z jabłkami, kasztanami i żurawiną na winie
Zapraszam na danie z czerwonej kapusty, popularne na Alzacji, zwłaszcza porą świąteczną Bożonarodzeniową. Sprawdza się doskonale jako dodatek do dań głównych, a dokładniej do pieczonego indyka.
Moje własne urozmaicenie to dodanie żurawiny, miodu oraz aromatycznego cynamonu wraz z goździkami, Rozgrzewająco i smacznie.
Zapraszam na danie z czerwonej kapusty, popularne na Alzacji, zwłaszcza porą świąteczną Bożonarodzeniową. Sprawdza się doskonale jako dodatek do dań głównych, a dokładniej do pieczonego indyka.
Moje własne urozmaicenie to dodanie żurawiny, miodu oraz aromatycznego cynamonu wraz z goździkami, Rozgrzewająco i smacznie.
Składniki:
- 1 czerwona kapusta
- 2 jabłka
- 350 g gotowanych kasztanów
- 1 garść suszonej żurawiny
- 2 cebule (u mnie czerwone)
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 50 ml octu balsamicznego ciemnego
- 15 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta mielonych goździków
- 1 szczypta pieprzu świeżo zmielonego
- około 1 łyżeczki soli morskiej (do smaku)
Wykonanie:
Kapustę podzielić na 4 ćwiartki, odkroić twarde końcówki, przepłukać, poszatkować. Przełożyć do miski. Kapustę oprószyć solą i cukrem oraz skropić octem balsamicznym. Przemieszać i odstawić na chwilę.
Do garnka z rozgrzaną oliwą z masłem dodać posiekaną cebulę, z odrobiną soli i cukru, podsmażyć, a następnie dodać do niej wcześniej poszatkowaną kapustę, podlać winem i octem balsamicznym. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.
Po tym czasie dodać kasztany, jabłka wraz z żurawiną, resztą przypraw i pod przykryciem ponownie dusić przez kolejnych 40 minut. Na koniec można dodać z 2 łyżki miodu dla wyrównania smaków. Jeżeli ktoś nie lubi kapusty na słodko, może miód pominąć.
Smacznego!