Spaghetti z krewetkami i mulami w sosie curry
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 400 g slodkiej smietanki
- 1/2 limonki
- 1 garsc oliwek
- 400 g minii krewetek swiezych
- 150 g muli w zalewie
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 1 lyzka oliwy
- 1 plaster masła
- 1 lyzka miodu
- 2 szczypty soli morskiej
- 2 szczypty pieprzu swiezo zmielonego
- 1 łyżeczka curry
- 1 garsc posiekanego szczypioru
- 1 żółtko
Wykonanie:
Na rozgrzanym tłuszczu (oliwa + masło) podsmażyć posiekaną szalotkę z czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą curry, dolać miód, chwilę karmelizować, dorzucić krewetki i mule, poddusić, zalać śmietanką zmieszaną z żółtkiem, wycisnąć sok z limonki, gotować całość do zgęstnienia, dodać posiekany szczypior. Przełożyć do sosu ugotowany makaron al dente i połączyć ze sobą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz