Domowa bagietka
Kiedy mamy sporo kilometrów do pierwszej francuskiej piekarni i kiedy ogarnęło nas lenistwo i nie chcemy biec po pieczywo do śniadania po prostu sięgajmy po podstawowe składniki i zróbmy je sami.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 12 g drożdży
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę do miski, w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy sól i cukier. Łączymy z mąką i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką na 1,5 godziny. Dzielimy wyrośnięte ciasto na kilka części i formujemy bagietki. Robimy nacięcia, lekko zwilżamy wodą i wstawiamy do nagrzanego pieca do 240°C na 25-30 minut.
Gotowe !
Smacznego et bon appétit !
mmm uwielbiam... może zrobie?:)
OdpowiedzUsuńzapraszam na rozdanie do siebie!
www.cookplease.blogspot.com :)