Szparagi zielone z jajkiem w koszulce i majonezem bazyliowym
Proporcje dla dwóch osób:
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 2 świeże i dobrej jakości jajka
- kilka łyżek octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy bazyliowej
- 1 żółtko
- oliwa z oliwek wysokiej jakości
- ocet winny
- sól morska
- pieprz
- kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie:
Myjemy nasze szparagi, odcinamy końcówki i obieramy odpowiednią
obieraczką do połowy każdą sztukę, delikatnie aby nie uszkodzić
struktury szparagi. Wrzucamy je związane grubą nitką do gotującej się i
lekko posolonej wody. Gotujemy tylko 5 minut. Przekładamy do bardzo
zimnej wody na chwilkę hartując, a następnie
układamy je na naszych talerzach.
W drugim naczyniu należy zagotować wodę z octem winnym (około 100 ml). Jajko musi mieć temperaturę pokojowa i musi być świeże. Wbijamy je najpierw do malej miseczki, a następnie do gotującej się wody, którą wcześniej należy formować łyżka kształt koła. Jajko delikatnie przelewamy na środek gotującej się wody i pozwalamy mu na formowanie się. Gotujemy do 2,5-3 minut, po czym wyciągamy łyżką cedzakowa i przekładamy na papier kuchenny, dzięki któremu przewracając delikatnie jajko ładnie się uformuje i odsączy od wody. Tak przygotowane jajko będzie miękkie w środku i bardzo smaczne.
Sos do mojego dania:
Moim pomysłem do tego dania jest majonez z dodatkiem francuskiej musztardy bazyliowej wykonanej na bazie tradycyjnej receptury : "Moutarde au basilic"w skład której wchodzi między innymi białe wino i bazylia.
Do miski wlewamy łyżkę octu winnego, jedną łyżeczkę musztardy francuskiej "Moutarde au basilic" (można zastąpić każda inna musztardą francuską) szczyptę soli, pieprzu, mieszamy trzepaczką albo mikserem, dodajemy w kolejności żółtko i mieszamy dolewając malutkim strumieniem oliwę tak aby uzyskać aksamitną konsystencję kremu.
I gotowe !
Wszystko dekorujemy świeżymi liśćmi pięknie pachnącej bogini wszystkich ziół bazylii !
Proponowane wino do tego dania to Muscat d’Alsace.
Smacznego!