Krem z kukurydzy
Proporcje na 6 talerzy:
Składniki:
- 600 g gotowanej kukurydzy (2 puszki po 300 g)
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 100 ml słodkiej śmietanki albo mleka
- 1 łyżka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
- czarnuszka do ozdoby
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
Posiekaną cebulę wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przemieszać, zrumienić, dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki, a następnie dorzucić kukurydzę, oprószyć przyprawami, chwilę podsmażyć, przykryć całość wodą. Gotować po przykryciem na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie zmiksować całość (można przetrzeć przez sito). Gładki krem wstawić na ogień, dodać śmietankę albo mleko, sok z cytryny oraz miód, gotować 5 minut.
Przed podaniem udekorować czarnuszką oraz uprażonymi chlebkami z ziołami i czosnkiem. Bardzo dobrze smakuje również z naturalnym jogurtem.
Smacznego!