Suflet ziemniaczany z parmezanem
Przystawka na jesienne wieczory, puszysta i smaczna.
Dobrze pasuje do nabiału, przeróżnych mięs, ryb oraz sosów.
U mnie była to uczta z dodatkiem sałaty batawii, mojej ulubionej.
Proporcja na 4 kokilki.
Składniki:
- 4 ugotowane ziemniaki
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 garść startego parmezanu
- 1 plaster masła
- 200 ml smietanki 30%
Wykonanie:
Do ugotowanych ziemniaków z solą (czas gotowania 20 minut) dodać pieprz, gałkę muszkatołową, żółtka oraz garść parmezanu, dobrze ze sobą połączyć za pomocą szpatułki, a następnie doprowadzić do jednolitej gładkiej masy. Ubić białka i delikatnie połączyć z puree ziemniaczanym.
Do wysmarowanych masłem wewnątrz kokilek przełożyć puree, lekko oprószyć parmezanem.
Piec w temperaturze 210°C około 15 minut do zrumienienia się i wyrośnięcia.
Podawać od razu z pieca.
Podawać od razu z pieca.
Smacznego!