Szynka domowa w przyprawach
Wystarczy dobry kawałek mięsa (w moim przypadku jest to szynka wieprzowa peklowana) przyprawy, chęci i mamy domową wędlinkę, która na świeżym pieczywie z masełkiem zadowoli każde głodne podniebienie i może własnie na niedzielnym śniadanku, w promieniach słońca i z ukochanymi wokół siebie.
Smacznego.
Smacznego.
Składniki:
- 1 kg świeżej szynki wieprzowej peklowanej
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta ostrej papryki
- 1 szczypta przyprawy Garam Masala
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- kilka ziaren czerwonego pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- kilka kropel sosu Worcestetshire
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 posiekane ząbki czosnku
Wykonanie:
Szynkę dokładnie umyć, ułożyć w garnku, przykryć wodą, dodać sól, pieprz, liście laurowe, goździki zmielone, przyprawę Garam Masale, ostrą paprykę, 2 gałązki rozmarynu, posiekany czosnek. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować około 30 minut.
Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego ugotowane mięso, wysmarować je przygotowaną glazurą z sosu sojowego, octu balsamicznego i sosu Worcestetshire, obsypać jeszcze przyprawami i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 150 stopni.
Kapitalna szynka na ciepło jak i na zimno.