Strony

niedziela, 28 sierpnia 2016

Szynka domowa w przyprawach



Szynka domowa w przyprawach


Wystarczy dobry kawałek mięsa (w moim przypadku jest to szynka wieprzowa peklowana) przyprawy, chęci i mamy domową wędlinkę, która na świeżym pieczywie z masełkiem zadowoli każde głodne podniebienie i może własnie na niedzielnym śniadanku, w promieniach słońca i z ukochanymi wokół siebie.
Smacznego.


Składniki:
  • 1 kg świeżej szynki wieprzowej peklowanej
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 1 szczypta przyprawy Garam Masala
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka ziaren czerwonego pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kilka kropel sosu Worcestetshire
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 posiekane ząbki czosnku
Wykonanie:

Szynkę dokładnie umyć, ułożyć w garnku, przykryć wodą, dodać sól, pieprz, liście laurowe, goździki zmielone, przyprawę Garam Masale, ostrą paprykę, 2 gałązki rozmarynu, posiekany czosnek. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować około 30 minut. 

Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego ugotowane mięso, wysmarować je przygotowaną glazurą z sosu sojowego, octu balsamicznego i sosu Worcestetshire, obsypać jeszcze przyprawami i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 150 stopni.

Kapitalna szynka na ciepło jak i na zimno.



piątek, 26 sierpnia 2016

Mule w sosie pomidorowym na białym winie z warzywami




Mule w sosie pomidorowym na białym winie z warzywami


Czas na ucztę!


Korzystając z gorąca tego lata oraz dostępnych produktów regionalnych gdzie obecnie przebywam zapraszam na Mule w sosie pomidorowym. Danie jest moim wspomnieniem sprzed lat, wiec jest szczególne. Wszystkich, którzy mają dostęp do takich produktów namawiam do organizowania takich dań, pozwalają zbliżyć się do Morza, zapachem, smakiem i jego niepowtarzalnym klimatem.

Składniki:
  • około 1 i 1/2 kg żywych muli (u mnie szkockie)
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml sosu pomidorowego (typu passata)
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łodyżki selera naciowego 
  • 1 marchew
  • pęczek cebulki dymki 
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 4 łyżki oliwy 
  • kilka kropel sosu Worcestershire
 Wykonanie: 

Mule należy oczyścić pod bieżącą zimną wodą, otwarte i uszkodzone odrzucić. Kilka razy przepłukać.

Do rozgrzanej oliwy wrzucić posiekany czosnek, następnie pokrojoną cebulę dymkę, seler naciowy, marchew startą na dużych oczkach, przesmażyć, dodać opłukane i oczyszczone mule, dodać wino, lekko przemieszać, dodać sos pomidorowy, przyprawić solą morską i pieprzem świeżo zmielonym, skropić sosem Worcestershire, wycisnąć sok z cytryny, przykryć pokrywką i gotować całość jakieś 5-6 minut. 
Przed podaniem dobrze je przemieszać, zamknięte mule odrzucić (są niejadalne!), podsypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać ze schłodzonym białym wytrawnym winem oraz świeżą bagietką.

Na inne danie ze świeżymi mulami zapraszam tutaj: Mule w białym winie






 Smacznego!