Lasagne z grillowaną cukinią
Kolejne lasagne na moim blogu w wersji wegetariańskiej, tym razem jest to cukinia, dobra przyjaciółka bakłażana. Bogata odżywczo, zawiera potas, żelazo i magnes oraz witaminę A, C, K, PP, B1, beta karoten, a jej zaletą jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie.
Wspomaga odchudzanie, lekkostrawna.
Komponowana w towarzystwie takich składników jak: dobry ser, makaron oraz pyszne sosy jest gwarancją udanej kolacji.
Kolejne lasagne na moim blogu w wersji wegetariańskiej, tym razem jest to cukinia, dobra przyjaciółka bakłażana. Bogata odżywczo, zawiera potas, żelazo i magnes oraz witaminę A, C, K, PP, B1, beta karoten, a jej zaletą jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie.
Wspomaga odchudzanie, lekkostrawna.
Komponowana w towarzystwie takich składników jak: dobry ser, makaron oraz pyszne sosy jest gwarancją udanej kolacji.
Składniki:
- 4 młode cukinie
- kilka płatów makaronu lasagne
- 250 g sera Cheddar
- 40 g mąki kukurydzianej
- 500 ml zimnego mleka
- 1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta białego pieprzu
Umyte i osuszone cukinie pokroić w plastry wzdłuż, lekko oprószyć solą, następnie opiec je w piekarniku, bądź na grillu, odstawić. Przygotować sos pomidorowy (przepis tutaj). W osobnym rondlu na małym ogniu zmieszane mleko z mąka i przyprawami doprowadzić do kremowej konsystencji. W naczyniu żaroodpornym na przemian układać przygotowane składniki, zaczynając od sosu pomidorowego, płatów makaronu do lasagne, beszamelu i grilowanych płatów cukinii. Każdą warstwę makaronu lekko oprószając startym na dużych oczkach serem. Piec w rozgrzanym piekarniku na 200 stopniach około 40 minut. 15 minut przed końcem odkryć wierzch. Smacznego !