wtorek, 11 października 2016

Zapiekany bakłażan z cukinią, ziołami, parmezanem i mozzarellą w czosnkowym sosie pomidorowym




Zapiekany bakłażan z cukinią, ziołami, parmezanem i mozzarellą w czosnkowym sosie pomidorowym


Składniki:
  • 1 bakłażan 
  • 2 małe cukinie albo 1 duża
  • 1 garść oliwek
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 garść startego drobno parmezanu
  • 2 garści startego na dużych oczkach sera mozzarelli

Czosnkowy sos pomidorowy:
  • 500 g pasty pomidorowej typu passata
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oliwy
Wykonanie:

Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą, odłożyć na 30 minut, po czym przepłukać, osuszyć.

W odpowiednim garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, zioła, lekko podsmażyć. Dodać słodką paprykę, cukier, karmelizować, następnie dodać pastę pomidorową, przyprawić solą, pieprzem. Chwilę poddusić do połączenia się smaków.

Cukinię pokroić w plastry i na przemian z przygotowanym bakłażanem ułożyć warstwowo w formie do pieczenia wraz z oliwkami, Każdą warstwę należy polać przygotowanym sosem oraz oprószyć startym parmezanem. Na wierzchu posypać jeszcze całość startą mozzarellą wraz z parmezanem. Ozdobić gałązkami rozmarynu i tymianku dla aromatu.

Piec w 180 stopniach około 45-50 minut.

Podawać z chrupiącą świeżą bagietką (aby móc zebrać ten przepyszny sos z talerza).





Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie! :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj czasami zgrzeszyć można! Zapraszamy do nas po więcej inspiracji www.kcalmar.com.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra! Dieta nie obowiązuje!:) Nie dziś!:)

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...