piątek, 7 października 2016

Hummus - pasta z ciecierzycy


Hummus - pasta z ciecierzycy 
Składniki:
  • 600 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżka sezamu  
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego 
  • 1 szczypta papryki słodkiej 
  • 1 cytryna
Jak ugotować ciecierzycę? 

Ziarna przepłukać, zalać wodą, odstawić na 12 godzin. Następnie wylać wodę, przepłukać ponownie namoczone ziarna, zalać wodą. Gotować na małym ogniu około 45 minut do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę przepłukać na sicie i gotowe.

Wykonanie: 

W przeznaczonym do miksowania urządzeniu umieszczamy wodę, ciecierzycę, 2 ząbki czosnku, sezam, sok z całej cytryny, sól, kumin. Całość blendujemy na gładką masę aby uzyskać pożądaną  pastę. 

Podając przyozdabiamy mielonym kuminem, słodką papryką oraz skrapiamy oliwą z pierwszego tłoczenia. 




Smacznego!

1 komentarz:

  1. Kocham hummus. Jest przepyszna! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...