piątek, 10 czerwca 2016

Krewetki z awokado podane na liściach sałaty rzymskiej




Krewetki z awokado podane na liściach sałaty rzymskiej



Przystawka na życzenie.



Składniki:

  • 200 g podgotowanych oczyszczonych krewetek tygrysich
  • 1 dojrzale awokado
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 1 garść oliwek
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1 cytryna
  • 1 mała sałata rzymska
  • 1/4 czerwonej cebuli (dla koloru) można zastąpić szalotką lub zwykłą cebulką
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • sól morska
  • pieprz biały
  • 1 garść pokrojonego szczypiorku

Wykonanie:

Sałatę umyć, osuszyć, rozdzielić listki, ułożyć na talerzach.

Krewetki dokładnie opłukać (bardzo ważna świeżość), osuszyć, umieścić w misce, dodać pokrojone awokado, pomidorki koktajlowe, ostrą papryczkę, posiekaną cebulkę oraz czosnek, pokrojone w krążki oliwki, całość oprószyć solą, pieprzem, skropić oliwą i cytryną, lekko przemieszać, ułożyć na przygotowanych liściach sałaty.

Przyozdobić szczypiorkiem oraz plastrami cytryny.

Podawać z bagietką oraz ulubionym schłodzonym białym wytrawnym winem jak i winem musującym na przystawkę.












Smacznego ! 

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...