sobota, 14 maja 2016

Polpette al sugo





Polpette al sugo



Kuchnia włoska, któż jej nie lubi ?
Zadowoli najbardziej kapryśne podniebienia.
Dzisiaj jest to potrawa z mięsa wołowego i passaty pomidorowej w roli głównej. Te dwa składniki z dodatkiem przypraw, ziół, szalotki i czosnku tworzą bardzo oryginalne smaczne danie o nazwie Polpette al sugo. Wystarczy dobry gatunek mięsa, kilka wymienionych składników, 25 minut wolnego czasu, dobrych chęci oraz 4 zgłodniałych gości.



Składniki:
  • 500 g zmielonej wołowiny (z dobrego źródła, najlepiej od zaprzyjaźnionego rzeźnika)
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka - peperoncino
  • 2 kromki chleba
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina (można zastąpić wodą)
  • 2 łyżki mąki
  • sól morska
  • pieprz
  • oliwa
Wykonanie:

Mięso umieścić w misce, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zamoczone kromki chleba w mleku (10 minut) odsączyć, dodać do mięsa, wsypać parmezan, posiekaną natkę pietruszki, wbić 2 jajka, całość wymieszać, wyrobić. Formować małe klopsiki, lekko każdy oprószyć mąką.

Na patelni rozgrzać oliwę (2-3 łyżki), dodać posiekaną szalotkę, ostrą papryczkę, czosnek, liście bazylii, oprószyć salą, pierzem, zeszklić, ułożyć na patelni klosiki, podsmażyć całość, podlać winem, dodać passatę pomidorową, gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, kolejne 5 minut bez pokrywki do zgęstnienia sosu.

Podawać z makaronem typu spaghetti i chrupiącą świeżą bagietką albo oryginalną ciabattą.

















Buon appetito !

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...