czwartek, 14 kwietnia 2016

Orientalny makaron z krewetkami i warzywami na mleku kokosowym




Orientalny makaron z krewetkami i warzywami na mleku kokosowym



Dla miłośników smaków orientalnych, posiadaczy woka szybkie, aromatycznie danie. 
Lekko zbliżone do tajskiego Pad Thai, ale to w kolejnych przepisach.

Na inny przepis na moim blogu kuchni orientalnej zapraszam: Krewetki z woka.


Składniki:
  • 150 g krewetek
  • 1 mały brokuł
  • 1 marchew
  • 1/2 cukinii młodej
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku   
  • 1 garść świeżych pędów fasoli mung
  • 400 g mleka kokosowego 
  • 1 limonka
  • 200 g chińskiego makaronu  
  • 3 łyżki sosu sojowego light 
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu 
  • 1 mała ostra papryczka 
  • 1 szczypta kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 4 łyżki oleju sezamowego
Wykonanie:  

Na rozgrzany tłuszcz w woku wrzucić umyte i odsączone krewetki, przesmażyć, przełożyć na półmisek. Kolejno do woka dodawać posiekany czosnek, imbir, papryczkę oraz pokrojoną w piórka cebulę, podsypać przyprawami wraz z cukrem, chwilę karmelizować, a następnie dodawać pokrojoną w słupki marchew, cukinię, różyczki brokuły, przesmażyć całość, dodać krewetki.
Zalać mlekiem kokosowym, wycisnąć sok z limonki, zostawić na 2 minuty do połączenia się smaków. 

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. 

W miseczkach umieścić makaron, dodać do niego przygotowane krewetki z warzywami w sosie.




 


 Smacznego !
 

1 komentarz:

  1. łoł :) takiej sałatki to każdy na pewno chciałby spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...