piątek, 11 marca 2016

Sałatka z gotowanej cukinii, tuńczyka i suszonych pomidorów




Sałatka z gotowanej cukinii, tuńczyka i suszonych pomidorów



Jest cukinia, tuńczyk, suszone pomidory, oliwki, świeża bazylia, awokado, jest sałatka.
Bardzo dobry sposób na przekąskę w ciągu dnia, posiłek do szkoły, do pracy, na uczelnie, lunch czy też lekką kolację.
Na inne danie z cukinii gotowanej w roli głównej zapraszam tutaj.



Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 garść suszonych pomidorów
  • 1 garść oliwek
  • 1 miękkie awokado
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 

Wykonanie:

Cukinie umyć, ugotować w całości w wodzie - czas gotowania około 5 minut (wersja bardziej jędrna). Zahartować w zimnej wodzie. Pokroić w dowolne kawałki, ułożyć na półmisku. Awokado wydrążyć ze skorupki, pozbyć się pestki, pokroić, dodać do cukinii, w kolejności tuńczyk, oliwki lekko rozgnieść, rozsypać na sałatce, suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, dodać. Na koniec świeże liście bazylii, odrobina soli morskiej oraz pieprzu. Przed podaniem skropić octem balsamicznym i oliwą.







Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...