sobota, 5 marca 2016

Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami


Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami

Zapraszam na ucztę.

Dziś wołowina oraz pachnący ziarnami pieprzu i masła sos.
Składniki:

  •     2 świeże medaliony wołowe
  •     2 ziemniaki
  •     4 marchewki
  •     1/2 selera korzennego
  •     6 ząbków czosnku
  •     6 małych szalotek
  •     2 gałązki rozmarynu
  •     sól morska
  •     oliwa
  •     50 g masła

Sos pieprzowy:

  •     1 łyżka kolorowych ziaren pieprzu
  •     100 ml białego wytrawnego wina
  •     150 g śmietanki kremówki
  •     1 szczypta soli morskiej

Wykonanie:

Warzywa obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie słupki. Szalotki przekroić na polówki, ząbki czosnku obrać. Ułożyć wszystko w żaroodpornym naczyniu. Oprószyć solą, pieprzem, dodać rozmaryn. Skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na 45 minut, piec w 200 stopniach.

Przygotować w tym czasie medaliony wołowe do smażenia. Umyć, osuszyć papierem kuchennym. Wymasować je lekko oliwą i zostawić na kilka minut. Przed końcem pieczenia się warzyw do przygotowanej patelni wlać 1 łyżkę oliwy i na dobrze rozgrzaną ułożyć medaliony, oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez półtorej minuty na jednej stronie do uzyskania stopnia medium rare (à point). W międzyczasie dodać masło. Przełożyć steki na talerz.

Do patelni wrzucić posiekaną jedną szalotkę i czosnek oraz lekko obtłuczone ziarna pieprzu, podsmażyć całość, podlać winem, oprószyć 1 szczyptą soli morskiej, zdeglasować, na koniec dodać śmietankę. Z talerza przelać powstały sok z medalionów do patelni, sos nabierze smaku, a następnie całość zredukować poprzez gotowanie przez jedną minutę.

Ułożyć na talerzu upieczone warzywa, soczyste medaliony oraz aksamitny i bardzo smaczny do nich sos pieprzowy. Bagietka obowiązkowa.



Proponowane wina do wołowiny to : czerwone Côtes de Bergerac (Sud-ouest); czerwone Bordeaux supérieur rouge (Bordeaux); czerwony Saint- Emilion (Bordeaux).













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz