wtorek, 23 lutego 2016

Przystawka na zimno z serem brie, pomarańczą i pieczonym burakiem




Przystawka na zimno z serem brie, pomarańczą i pieczonym burakiem.



Pomysł na przystawkę z trzech rożnych od siebie składników, które łączy ze sobą delikatny, aksamitny sos winegret.
Proporcje dla dwóch osób.
Zapraszam.



Składniki:
  • 2 upieczone buraki (bio) w folii aluminiowej
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki uprażonego sezamu 
  • 1 garść posiekanego szczypiorku
Sos winegret:
  •  3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka musztardy dijon 
  • 1 szczypta soli 
  • 1 szczypta białego pieprzu 
  • 1 łyżeczka miodu 
Wykonanie: 
Buraki umyć, osuszyć, każdy z osobna owinąć folią aluminiową, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w 180 stopniach około 1 godziny i 30 minut, sprawdzając w międzyczasie stopień upieczenia.  
Po wystygnięciu buraki obrać ze skóry, pokroić w plastry, ułożyć na talerzach. Pomarańcze umyć, wyfiletować, ułożyć na buraczkach, a następnie plastry sera brie. Całość oprószyć uprażonym sezamem oraz posiekanym świeżym szczypiorkiem. 

Do małej miseczki bądź słoiczka (tak łatwiej) w kolejności dodać oliwę, sok z pomarańczy, łyżeczkę musztardy, miodu, przypraw i energicznie wymieszać do powstania aksamitnej kremowej emulsji. Delikatnie skropić sałatkę powstałym sosem.





 Smacznego!

4 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...