wtorek, 26 stycznia 2016

Le Coq Au Vin




Le Coq Au Vin



Klasyczne danie francuskiej kuchni, proste, a zarazem wykwintne. Gwarancja na rozgrzanie ciała i duszy w zimowe wieczory. To także wspaniała zabawa podczas przyrządzania, najlepiej w dobrym towarzystwie, na koniec uwieńczona pracą uczta.
Zapraszam. 



Składniki:
  •  1 cały kurczak
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 marchewki
  • 4 liście laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 200 g pieczarek
  • 200 g boczku
  • 1/2 l czerwonego wytrawnego wina (Côtes du Rhône-Villages)
  • 25 ml koniaku
  • 4 marchewki
  • 1 łyżka mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  •  sól morska
  • pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:

Kurczaka podzielić na części. Rozgrzać w odpowiednim garnku oliwę z masłem, obsmażyć części kurczaka z każdej strony, podlać koniakiem, flambirować, dodać pokrojony w paski boczek, dodać posiekany czosnek, pokrojoną marchew, liście laurowe, tymianek, rozmaryn, oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na osobnej patelni przesmażyć na maśle szalotkę z pieczarkami, przełożyć do kurczaka. Całość zalać winem. Dusić na małym ogniu 1 godzinę. Serwować z purée ziemniaczanym.







 Bon appétit !

2 komentarze:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...