piątek, 23 października 2015

Zupa krem z selera




Zupa krem z selera



Jak jesień, to gorące zupy, kremy, gulasze, pełne smaków i aromatów. Dzisiaj zapraszam na krem z selera. Nie każdy ceni to warzywo. Przyrządzając je jednak w odpowiedni sposób można zachęcić ich przeciwników. Moje dzisiejsze danie to alternatywa ekspresowa, gdyż do przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki: seler i rosół, a dodatki to inwencja własna. Można tak postąpić z innymi warzywami na bazie których tworzy się zupy kremy.
 Zapraszam.


Na inne danie z selerem korzennym na moim blogu zapraszam tutaj.



Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:
  • 1/2 l rosołu drobiowego
  • 1/2 świeżego selera korzennego
  • opcjonalnie 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • kilka kropel swieżo wyciśniętej cytryny
  • 2 łyżki jogurtu 
Wykonanie:

Gotować rosół z pokrojonym w kostkę selerem około 15 minut do miękkości. Po zdjęciu z ognia zmikować całość na aksamitny krem, dodać sok z cytryny, przyprawić. Podawać z jogurtem.






Smacznego!

2 komentarze:

  1. Przepadam za zupami o kremowej konsystencji, bo nie dość, że są smaczne, sycące i apetycznie wyglądają, to jeszcze ich przygotowanie jest mega proste. No i to fakt, że seler to niedoceniane warzywo, stosowane głównie jako dodatek do rosołu i sałatek. W takiej formie jest rzadko spotykany, ale warto skorzystać z tego przepisu, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka wygląda bardzo apetycznie, ale muszę przyznać, że kremu z selera jeszcze nie jadłam, więc czas najwyższy nadrobić zaległości.

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...