czwartek, 4 czerwca 2015

Sernik z czekoladą



Sernik z czekoladą


Dla miłośników serników propozycja na czekoladową wersję.


Składniki:
  • 1 kg białego sera (1 wiaderko)
  • 160 g gorzkiej czekolady (minimum 74%)
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka roztopionego masła  

Wykonanie: 

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie, ekstrakt waniliowy, posiekaną czekoladę (60 g), połączyć delikatnie z ubitymi białkami. Przełożyć do formy. Piec w 180 stopniach około 1 godziny. Po wystygnięciu sernik udekorować roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej (100 g) z odrobiną mleka i cukru.




Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz