niedziela, 24 maja 2015

Waniliowy omlet z bananem, czekoladą i migdałami




Waniliowy omlet z bananem, czekoladą i migdałami



Proporcje dla dwóch osób:

Składniki:

  • 2 jajka (wysokiej jakości) 
  • 2 banany
  • 60 g gorzkiej czekolady (minimum 75% kakao) 
  • 2 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżki cukru trzcinowego
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 garść prażonych płatków migdałów
  • 50 g masła 

Wykonanie:


Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać łyżkę cukru, zmiksować na gładką masę, dodać kilka kropli ekstraktu waniliowego. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie przełożyć ją do ubitych żółtek. Smażyć na roztopionym maśle z obydwu stron na rumiany kolor. Przełożyć omlety na talerze, udekorować plastrami banana, posypać uprażonymi płatkami migdałów i polać gorącą czekoladą (roztopiona gorzka czekolada w kąpieli wodnej z mlekiem i odrobiną cukru).






Smacznego!

1 komentarz:

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...