piątek, 16 stycznia 2015

Zupa krem z pieczarek i sera pleśniowego na białym winie





Zupa krem z pieczarek i sera pleśniowego na białym winie




Zapraszam na pyszną kremowa zupę z pieczarkami w roli głównej na wspaniałym winnym aromacie z dodatkiem pleśniowego sera, który to nada charakteru potrawie.

Składniki:
  • 400 g świeżych pieczarek
  • 2 spore szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 plaster masła
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml wywaru warzywnego (albo wody)
  • 250 ml mleka
  • 100 g słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka Maizeny
  • 150 g sera pleśniowego
  • 1 szczypta soli morskiej (uwaga słony ser)
  • 1/2 cytryny
  • 2 szczypty pieprzu białego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 szczypta kurkumy dla urozmaicenia
  • natka pietruszki
 Wykonanie:

  W odpowiednim garnku na roztopione masło wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażyć, dorzucić pokrojone w plastry (wcześniej oczyszczone) pieczarki, przyprawić, chwilę dusić. Zalać winem, odparować, dodać wywar albo wodę, chwilę całość gotować, dodać wedle uznania mleko, łyżkę Maizeny rozrobionej w wywarze z dodatkiem śmietany. Gotować około 15 minut, po czym zmiksować na gładki krem, skropić sokiem z cytryny, wstawić ponownie do zagotowania dodając stopniowo pleśniowy ser na około 2 minuty. Przyozdobić świeżymi ziołami. Podawać z grzankami.







Smacznego!

2 komentarze:

  1. To zdecydowanie moje smaki. Chętnie wypróbuję kiedyś ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli coś jest z serem pleśniowym to ja to na pewno kupuję :)

    OdpowiedzUsuń

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...