wtorek, 4 listopada 2014

Madeleines - francuskie magdalenki






 Madeleines - francuskie magdalenki
  


Składniki: 
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 laska wanilii
Wykonanie: 

Wybić do miski 2 całe jajka. Dodać cukier, szczyptę soli, ubijać całość, dodając stopniowo resztę składników, a mianowicie wydrążony środek wanilii, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i na koniec roztopione masło. Dobrze wymieszaną masę schłodzić w lodówce do 30 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto przekładać po jednej łyżce do każdej z muszli w formie. Piec około 10 minut.



Potrzebna forma do ciasteczek:






Efekt :
Rozpływające się w ustach, urocze !




 
 

 Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Śliczne :) Wyglądają bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. już kiedyś piekłam tylko miodowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są prześliczne! Muszę sobie w końcu kupić odpowiednią formę...

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję wszystkim za odwiedziny i zapraszam na kolejne przepisy.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń